នៅថ្ងៃទី៨ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ២០២៤ សិស្សសាលាបឋមសិក្សាអនុវត្តន៍ ហ៊ុនសែន កម្រិតថ្នាក់ទី២ បានរៀនពីរបៀបកាត់ក្រចក។
សកម្មភាពមុនពេលកាត់
អ្នកគ្រូបានបង្ហាញពីរោគសញ្ញាផ្សេងៗដែលយើងមិនគួរទុកក្រចកឱ្យវែងៗ
១- ក្រចកបង្កឲ្យងាយឆ្លងមេរោគ និងបាក់តេរី
នៅពេលប្អុនទុកក្រចកវែងៗ អាចនាំឲ្យបាក់តេរីងាយឆ្លងចូលក្នុងរាងកាយ ព្រោះថាភាពកខ្វក់អាចលាក់ខ្លួនក្នុងក្រចករបស់ប្អូន។
២- ឆ្លងមេរោគផ្សិត
មេរោគផ្សិតសម្បូរនៅកន្លែងមានភាពកខ្វក់ ហើយភាពកខ្វក់មានក្នុងក្រចករបស់ប្អូន។
៣- បង្កឲ្យពុលអាហារ
នៅពេលប្អូនទុកក្រចកដៃវែងៗ មានន័យថាប្អុនបានផ្ទុកមេរោគ បាក់តេរីជាច្រើនប្រភេទនៅក្នុងនោះ ហើយពេលប្អូនប្រើដៃញ៉ាំអាហារទាំងមិនបានកាត់ក្រចកឲ្យស្អាត ដូចកំពុងចម្លងបាក់តេរីទាំងនោះចូលក្នុងប្រព័ន្ធរាងកាយរបស់ប្អូនអញ្ចឹង ដែលជាលទ្ធផលនាំឲ្យងាយពុលអាហារ។
៤- ងាយបង្កឲ្យរបួសខ្លួនឯង
ទុកក្រចកដៃ ក្រចកជើងវែងៗ ងាយបង្កឲ្យមានរបួសលើខ្លួនឯងផ្ទាល់ ក៏ដូចជាអ្នកដទៃ។
៥- នាំឲ្យកប់ក្រចកចូលក្នុងសាច់
នៅពេលដែលកូនទុកអត់កាត់ក្រចករយៈពេលយូរ ពេលនោះក្រចកចូលក្នុងសាច់ (កប់ត្រចៀកក្រាញ់)។
បន្ទាប់ពីអ្នកគ្រូបានបង្ហាញពីរបៀបកាន់កន្ត្រៃ និងរបៀបកាត់ដល់សិស្សានុសិស្ស និងចែកកន្ត្រៃដល់សិស្សម្នាក់មួយ។
សកម្មភាពអំឡុងពេលកាត់
សកម្មភាពក្រោយពេលកាត់
បន្ទាប់ពីសិស្សានុសិស្សបានកាត់ក្រចករួច សិស្សមានអារម្មណ៍សប្បាយរីករាយ ថែមទាំងបានលើកដីបង្ហាញទៅកាន់មិត្តរួមថ្នាក់ទៀតផង។
បំណិនផ្សារភ្ជាប់នឹងជីវភាពរស់នៅប្រចាំថ្ងៃ
ក្រោយពេលសិស្សរៀនមេរៀននេះចប់ សិស្សនឹងមានបំណិនក្នុងការកាត់ក្រចក ហើយសិស្សនឹងយកទៅអនុវត្តន៍កាត់ក្រចករបស់ខ្លួននៅផ្ទះ នឹងអាចជួយកាត់ជូនម៉ាក់ ប៉ា បង ប្អូន បាន។